Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd i hemmet

Brandsäkerhet för äldre

Vi lever allt längre och fler människor bor kvar hemma i sina vanliga bostäder i allt högre ålder. Äldre är en utsatt grupp när det kommer till bostadsbränder och då är det viktigt att anpassa brandskyddet till den boende. Läs vår guide om hur man kan göra bostaden tryggare och mer brandsäker.

Det är inte så att det brinner oftare hos äldre människor men många av de drabbade har begränsad förmåga att uppmärksamma eller hantera en brand i bostaden. Det är helt enkelt svårare att upptäcka en brand och att agera snabbt om något skulle hända.

Det kan bero på flera saker:

  • Nedsatt hörsel kan innebära svårigheter att höra brandvarnaren.
  • Nedsatt syn eller svårigheter att röra sig kan minska förutsättningarna för att snabbt sätta sig i säkerhet.
  • Minnessvårigheter kan öka risken för att glömma spisen på eller att släcka ljusen.
  • Läkemedel och alkohol kan minska förmågan att uppfatta en brand, men även öka risken att brand uppstår.
  • Rökning kan vara svårt att hantera på ett säkert sätt om man har problem med rörlighet eller är påverkad av läkemedel.

De flesta bränderna startar i köket, en bortglömd kastrull på spisen eller ett spisvred som satts på av misstag kan i värsta fall leda till en brand. Se därför till att du inte har några brännbara saker på eller i närheten av spisen. Det gäller till exempel grytlappar, kökshanddukar eller tidningar. Förvara inte heller brännbara saker som exempelvis knäckebrödsförpackningar eller skärbrädor i ugnen. En spisvakt är bra att installera vid spisen. Det är en teknisk anordning som övervakar spisen och bryter strömmen om det blir för varmt, kokar över eller börjar ryka för mycket.

Rekommenderad brandskyddstrustning

Det är viktigt att skapa förutsättningar för att upptäcka och hantera en brand och för de allra flesta är brandvarnare, brandsläckare och brandfilt ett bra grundskydd, men inte för alla. Ibland kan brandskyddet behöva anpassas efter den boendes behov och förmågor.

Brandvarnare

Brandvarnare ska finnas i alla hem och vi rekommenderar att det ska finnas en i varje rum där någon sover. Du måste kunna höra brandvarnaren även om dörrar är stängda och om ditt hem är stort eller i flera plan rekommenderar vi kommunicerande brandvarnare.

Kontrollera dina brandvarnare, minst en gång om året och glöm inte bort att byta batteri vid behov. Om du har svårt att själv kontrollera brandvarnaren be en släkting, vän eller hemtjänstpersonal att hjälpa dig. Många kommuner har speciella fixare som kan hjälpa dig. Om du bor i en bostadsrätt prata med styrelsen.

Om du har nedsatt hörsel finns det brandvarnare som kopplas ihop i ett system med ljus- eller vibrationssignaler. Det gör att en lampa börjar blinka och att en vibrator som kan placeras i sängen börjar vibrera vid ett larm.

Ett tips om du har trygghetslarm: Tryck alltid på larmknappen om din brandvarnare startar. Du kan då kommunicera med dem på larmcentralen och meddela vad som hänt.

Brandsläckare

Vi rekommenderar att du har en 6-kilos pulversläckare hemma, men om den är för tung kan du istället ha flera mindre pulversläckare. Placera brandsläckaren på ett ställe där du lätt når den, om du har två släckare hemma kan du ha den ena i närheten av sovrummet och den andra i anslutning till köket.

Om du har svårt att använda två händer bör du köpa en brandsläckare utan slang. Ett tips är att sätta något i säkringssprinten för att göra det lättare att dra ut den.

Ett tips om du är rökare: Placera en kanna med vatten i närheten av den plats där du röker.

Brandfilt

En brandfilt är bra att ha om det brinner på spisen eller för att släcka en brand i en soffa eller fåtölj. Den kan du även använda för att skydda dig själv vid en utrymning.

Övrig utrustning

För människor med små förutsättningar att ta sig ut själv vid en brand kan en mobil sprinkler vara ett alternativ. Den upptäcker snabbt brandrök med hjälp av elektronisk detektering och branden släcks med hjälp av vattendimma. För mer information om möjligheterna för en boendesprinkler, kontakta din biståndshandläggare.

Använd gärna timer för elektriska apparater så att de efter en viss bestämd tid slår av sig själva.

Om du röker är det bra att använda ett rökförkläde och flamsäkra sängkläder, madrasser och kuddar.

Tända ljus är mysigt men det innebär också brandfara. Om du vill ha levande ljus rekommenderar vi värmeljus eller blockljus som du placerar i en stadig ljusstake. Det säkraste alternativet är batteridrivna ljus, de finns i många storlekar och färger.

Det är lättare att förebygga en brand än att släcka den!

Hör av dig till kommunens biståndshandläggare för att se vilka hjälpmedel de kan hjälpa dig med.

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd i verksamheten

Brandskydd för särskilt riskutsatta

Ingen ska behöva omkomma eller skadas allvarligt vid brand, trots det omkommer ungefär 80 människor vid bränder varje år, de flesta i sina egna hem. Äldre och människor med funktionsnedsättning, missbruk och psykisk ohälsa är överrepresenterade i statistiken. Läs vår guide om hur du kan hjälpa särskilt riskutsatta med ett behovsanpassat brandskydd.

Brandskydd i hemmet

Brandsäkra lägenheten

Brandvarnare är ett måste för alla som bor i lägenhet. Ha helst en i varje sovrum, liksom en i hallen, så att grannarna hör om du inte är hemma. Läs vår guide om hur du kan förebygga brand i ditt hem. Och vad du gör om olyckan ändå är framme.

Brandskydd i hemmet

Så brandsäkrar du din villa

Brandvarnare i varje sovrum är ett måste för alla som bor i villa. Men du måste också ha en utrymningsplan. Vad gör du om din tvååring är fast på övervåningen och trappan är rökfylld? Läs vår guide om hur du kan förebygga brand i ditt hem. Och vad du gör om olyckan ändå är framme.