Alla kan drabbas av en brand och köket är den plats i våra hem där det oftast börjar brinna. En bortglömd kastrull på spisen eller ett spisvred som satts på av misstag kan i värsta fall göra att hela bostaden brinner ner. Se därför till att du inte har några brännbara saker på eller i närheten av spisen som till exempel grytlappar, kökshanddukar eller tidningar. Andra vanliga brandorsaker är bortglömda ljus eller en tappad cigarrett eller tändsticka som sätter eld på kläderna, sängen eller fåtöljen. Men det finns enkla lösningar att ta till som ökar brandsäkerheten i ditt hem.
- Brandvarnare är en nödvändighet och vi rekommenderar att det finns en i varje rum i bostaden. Du bör kunna höra brandvarnaren om dörren är stängd. Vi rekommenderar kommunicerande brandvarnare om ditt boende består av flera plan eller rum som är stängda.
- Brandvarnaren ska sitta i taket, inte på väggen eller ligga på en hylla. Kontrollera dina brandvarnare en gång om året och varje gång du varit borta från ditt hem längre än ett par veckor. Glöm inte bort att byta batteri vid behov.
- Om du har nedsatt hörsel kan brandlarmet kopplas ihop med ett system med ljus- eller vibrationssignaler. Det gör att lamporna börjar blinka om larmet går eller att en liten vibrator, som kan sitta fast på handleden eller ligga under huvudkudden, börjar vibrera.
- Ett trygghetslarm utrustat med en rökdetektor kontaktar automatiskt larmcentralen när den känner av rök.
- En spisvakt är bra att ha i köket. Det är en teknisk anordning som övervakar spisen och bryter strömmen om det blir för varmt eller börjar ryka för mycket. Det finns även spisvakter med inbyggd släckanordning som kan släcka en brand innan den hinner sprida sig.
- En spistimer bryter strömmen efter en viss bestämd tid och ska inte förväxlas med en spisvakt som ger betydligt bättre skydd.
- En mobil boendesprinkler upptäcker snabbt brandrök med hjälp av elektronisk detektering. Branden slås tillbaka med hjälp av vattendimma och brandspridningen begränsas.
- Påminnelsesystem av olika slag hjälper dig att komma ihåg olika saker i det dagliga livet som att stänga av spisen eller släcka ljusen.
- Om du är rökare använd gärna tändskydd för att vara på den säkra sidan. Det kan till exempel bestå av ett rökförkläde och flamsäkra sängkläder, madrasser och kuddar. Självslocknande cigaretter infördes som krav i EU 2011 och meningen är att de ska slockna om ingen röker dem, något som inte alltid sker. Tester har visat att det är långt ifrån säkert att cigarretter som tappas i sängen eller soffan släcks av sig själva.
- Tända ljus är mysigt men de innebär också stor brandfara. I dag finns det mängder av naturtrogna batteridrivna ljus med fladdrande låga i olika storlekar och färger att välja bland.
- Använd gärna timer för elektriska apparater av olika slag så att de efter en viss bestämd tid slår av sig själva.
Hör av dig till kommunens biståndshandläggare för att se vilka hjälpmedel du kan få via dem. Du kan också köpa hjälpmedel i hjälpmedelsbutiker och på internet.
Utrustning att ha hemma
Vi rekommenderar att du har en 6-kilos pulversläckare hemma, men om du inte orkar lyfta så tungt kan du istället välja flera mindre pulversläckare. Placera brandsläckaren på ett ställe där du lätt når den. Om du har flera brandsläckare hemma bör du ha åtmindstone en i närheten av sovrummet och en annan i anslutning till köket.
Om du har svårt att använda båda händerna köp en brandsläckare som är anpassad för personer med funktionsnedsättning. Det finns brandsläckare som inte har den traditionella slangen utan istället ett fast munstycke eller kort pip. Det finns också brandsläckare där handtaget är utformat så att sprinten eller spärren som ska förhindra att släckaren utlöser av misstag, går att lossa med en hand. Kontakta ett brandskyddsföretag som säljer handbrandsläckare för mer information.
En brandfilt är bra att ha om det brinner på spisen eller för att släcka en brand i en soffa eller en fåtölj. Den kan du även använda för att skydda dig själv vid en utrymning.