Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd i hemmet

Så brandsäkrar du ditt studentboende

Studentlägenhet innebär stor frihet men också ett ansvar. Som student är det viktigt att du har kunskap om brandsäkerhet. Eftersom en brand har ett snabbt förlopp är det bästa du kan göra att vara väl förberedd. Att skaffa sig en brandvarnare och en brandsläckare är en bra början. Det är även viktigt att du har en hemförsäkring.

Studentlägenhet eller studentrum innebär ofta att du delar gemensamma utrymmen med andra studenter. Ta reda på vem som ansvarar för brandsäkerheten där du bor. Om det inte finns någon rutin så är vår rekommendation att du skapar en tillsammans med de andra som bor i huset.

Normalt sett är det fastighetsägaren som ansvarar för åtgärder som hör till byggnaden och dess fasta tillbehör och ditt ansvar som boende att ha ett så kallat skäligt brandskydd i lägenheten. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är ett skäligt brandskydd en fungerande brandvarnare och gärna släckutrustning. Om du är osäker hör med din hyresvärd vilka bestämmelser som gäller för just dig, ofta regleras detta i hyresavtalet.

Tänk på att alla gemensamma utrymmen, såsom trapphus, korridor och förråd ska hållas rena från allt brännbart material. Vid en eventuell brand är det viktigt att alla lätt kan ta sig ut. Korridorerna och trapphuset är så kallade utrymningsvägar så var extra noga med att hålla dessa fria.

Checklista för studentboendet

När det gäller brandsäkerhet finns det ingen bättre investering är en brandvarnare och en brandsläckare. Som komplement kan du ha en brandfilt. Tänk på att ha brandsläckare och brandfilt lättillgängliga, gärna nära köket eftersom det är i kök som de flesta bränder i hemmet startar. Eftersom en brand har ett snabbt förlopp är det bästa du kan göra att vara så väl förberedd som möjligt.

Brandvarnare

En fungerande brandvaranare ska finnas på varje våningsplan, helst i alla rum där någon sover. Bra att tänka på är att en brandvarnare täcker in cirka 60 kvadratmeter, men det begränsas om du har dörrar som är stängda. En brandvarnare varnar för rök och eftersom varm rök stiger ska brandvarnaren sitta i taket. Placera den mitt i rummet eller minst 50 centimeter från väggen. Vid en brand är tiden en avgörande faktor, varje sekund räknas. Med en brandvarnare köper du dig tid. Brandvarnare är det absolut viktigaste du kan skaffa dig gällande brandskydd.

Brandsläckare

En handbrandsläckare är bra att ha för att kunna göra en snabb släckinsats. Vi rekommenderar pulversläckare på minst 6 kilo. De är lätta att använda, klarar olika typer av bränder och har en bra räckvidd. Ha brandsläckaren synlig och lättåtkomlig.

Försäkring

Det är också viktigt att du skaffar en hemförsäkring. Om olyckan skulle vara framme får du hjälp via ditt försäkringsbolag med eventuell ersättning. Har du ingen hemförsäkring blir du utan ersättning.

Tänk på det här:

  • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt. Ställ inte levande ljus nära brandfarliga material.
  • Glöm aldrig plattan på, håll alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Torrkokning är en mycket vanlig brandorsak.
  • Om olja skulle börja brinna – häll aldrig vatten på oljan! Det orsakar en mycket större brand. Om möjligt, sätt på locket och kväv elden. Ha alltid locket nära till hands om du ska laga mat med olja.
  • Håll utrymningsvägar och allmänna utrymmen fria. Det är din väg ut om det börjar brinna!
  • Om det inte redan finns, bestäm en återsamlingsplats. På så sätt vet ni var ni ska ses om en olycka skulle inträffa.
  • Se över vilka regler som gäller för grillning och eldning där du bor.
  • Om ni tänker ha en korridorsfest hör först med fastighetsägaren hur många ni får vara i lokalen. På så sätt vet ni att alla har chans att hinna ut om en brand skulle uppstå. Se över brandsäkerheten i lokalen innan festen börjar.
  • Förloppet vid en brand är mycket snabbt. Ett rum kan bli övertänt på bara några minuter. Några få inandningar av den livsfarliga brandröken kan göra dig medvetslös. Agera därför så snabbt du kan.
  • Möt brandförsvaret när de kommer och berätta vad som hänt.
  • Stäng dörrar och fönster till det/de rum där det brinner. Det kan rädda både liv och egendom.
  • Gå aldrig ut i ett trapphus som är rökfyllt. Röken är livsfarlig.

Om det börjar brinna

  • Rädda dem som är i livsfara, men utsätt dig inte för onödigt stora risker. 

  • Varna alla som hotas av branden. 

  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112, tveka inte! Även om du lyckats släcka branden själv kan en kontroll av brandplatsen vara nödvändig. Det är bättre med en utryckning för mycket än en för lite. 

  • Släck branden om det är i ett tidigt skede, branden är liten och du bedömer att du klarar att släcka den själv. Använd en pulversläckare och rikta längst ner mot lågorna eller kväv elden med till exempel en matta eller en brandfilt. Möt räddningstjänsten när vi kommer och förklara var det brinner.

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Ett brandförlopp sker ofta snabbt. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt och du har goda möjligheter att agera direkt. Vi hjälper dig att hitta rätt bland olika modeller och ger dig tips på hur du sköter om ditt brandskydd på bästa sätt.

Brandskydd i hemmet

Säkra din hemelektronik

Produkter som alstrar värme för sin normala funktion, allt från datorer och brödrostar till kaffebryggare, är en potentiell brandfara. Var noga med att inte lämna någon elektronik påslagen alltför länge utan uppsikt och håll brandfarliga material på avstånd från elektroniken.

Brandskydd i hemmet

Brandsäkra tips till dig som flyttar hemifrån

Känslan när du låser upp dörren till ditt första egna hem är speciell. Även om det är betydligt roligare att inreda med nya möbler och färger finns det ett par andra investeringar som du behöver göra som faktiskt kan rädda liv om olyckan är framme. Här kan du läsa om hur du gör ditt nya hem så brandsäkert som möjligt.