Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd i hemmet

Säkra din hemelektronik

Produkter som alstrar värme för sin normala funktion, allt från datorer och brödrostar till kaffebryggare och hårfönar, är en potentiell brandfara. Det betyder inte att du ska vara rädd för att skaffa dig elektronik men det är viktigt att du är medveten om riskerna. Med några enkla medel kan du minska brandrisken avsevärt.

En grundregel när det gäller elektronik är att vara noga med att, för det första, inte lämna någon elektronik påslagen alltför länge utan uppsikt och, för det andra, se till att hålla alla brandfarliga material på avstånd från elektroniken. Något som ofta glöms bort är hur brandfarligt damm är – bra att ha i åtanke innan du lägger din laptop påslagen under sängen. Damm är en risk i kombination med överhettad elektronik, var därför noga med att hålla rent bakom kylskåp och torktumlaren. Viktigt att tänka på även när du laddar elektrisk utrustning.

Det är alltså kombinationen av ovanstående som utgör en brandrisk. Så länge du är vaken och i närheten när någon av dina elektroniska apparater blir överhettad så är chansen stor att du märker det redan innan en brand uppstår. Det är därför viktigt att ha för vana att inte lämna elektronik påslagen, eller på laddning, när du exempelvis går och lägger dig.

En annan grundregel är att all elektronik behöver ventilation eftersom det är när elektronik ventileras som den kyls ner. Får dina elektroniska apparater tillräcklig ventilation blir de inte överhettade och utgör ingen brandrisk. Det är därför viktigt att du placerar exempelvis din laptop på en hård yta, på så sätt hålls ventilationen som är på undersidan av datorn igång. Låt inte datorn ligga i soffan eller sängen då ventilationen försämras och det kan leda till en brand.

Trots att många apparater slår av sig själva när de blir för varma så rekommenderar vi att du tar för vana att vara noga med ventilationen. Det finns ingen garanti att just din apparat faktiskt kommer att slå av sig själv. Därför är det bättre att vara på den säkra sidan.

Ta för vana att köpa originalprodukter som är CE-märkta. På så sätt minskar du ytterligare risken för överhettning eftersom den risken är större bland produkter av sämre kvalitet. Använd inte trasig elutrustning utan kassera den och köp ny.

Ett bra tips för att gardera säkerheten är att installera en timer för elektroniska apparater.

Om det trots allt skulle börja brinna, ring alltid 112!

Checklista

Bra att tänka på:

  • Mobilladdare: Ladda aldrig nära något brännbart. Lämna inte laddaren i väggen alltför länge utan uppsikt. Satsa på originalprodukter.
  • Datorer: Kom ihåg att datorn måste ventileras för att inte bli överhettad. Ha inte brännbart material på, under eller runt datorn någon längre tid. Stäng av datorn när du inte använder den.
  • Hoverboard/Svävarbräda: Utgör en brandrisk då den laddas. Samma sak gäller här som för vanliga laddare. Ladda aldrig nära något brännbart. Lämna inte laddaren i väggen alltför länge utan uppsikt. Se till att satsa på originalprodukter.
  • Lampor: Halogenlampor ger ifrån sig väldigt mycket värme, tänk på att inte placera dem för nära något brännbart material. Ett tips är att byta till led-lampor, de drar mindre energi och blir inte varma.
  • Värmeelement: Täck aldrig ett element och ställ det inte för nära brännbara material.
  • Torktumlare: Det är viktigt att rensa alla filter i torktumlaren ofta. Om de inte rensas slutar ventilationen till slut att fungera och apparaten blir överhettad.
  • Gasolvärmare: Lämna inte gasolvärmaren på utan uppsikt alltför länge och ställ den aldrig nära brännbara material. Stäng ventilerna till både gasolflaskan och kaminen då värmaren inte används.
  • Skarvsladdar: Överbelasta inte skarvsladdar, var försiktig när du kopplar ihop flera skarvsladdar med varandra. Byt eller reparera skadad elutrustning.

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd i verksamheten

Brandsäker skola

De flesta bränder i skolor sker inte under skoltid utan på kvällar och helger. Många av bränderna är anlagda. Men det finns sätt att minska riskerna, till exempel genom att sätta upp belysning och ta bort brännbart material i utemiljön.

Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Ett brandförlopp sker ofta snabbt. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt och du har goda möjligheter att agera direkt. Vi hjälper dig att hitta rätt bland olika modeller och ger dig tips på hur du sköter om ditt brandskydd på bästa sätt.

Brandskydd i hemmet

Brandfarliga varor i hemmet

Våra hem är fyllda av brandfarliga varor som bränslen, lösningsmedel och rengöringsmedel. Om olyckan skulle vara framme kan det ge allvarliga konsekvenser. Läs vår guide för att lära dig mer om hur du förvarar brandfarliga varor på ett säkert sätt.