Det är ditt ansvar som företagare att ta hand om brandskyddet på din gård. Det är också ditt ansvar att se till att djuren kan räddas vid en eventuell brand. Om du har en verksamhet som till exempel ridskola, uthyrning av stugor, gårdsförsäljning eller liknande behöver du en plan för utrymning.
Tänk på att om din gård ligger utanför tätort kan det dröja över en halvtimme för räddningstjänsten att komma fram. Det är därför viktigt att du har utrustning och en organisation som gör att du kan agera om olyckan är framme. Vi rekommenderar att du har pulversläckare på minst 6 kilo i alla brandfarliga utrymmen. I djurstall ska du också ha vattenslang på centrumrulle.
I djurstall ska det finnas utrymningsvägar i minst två riktningar. Är du hästägare ska du se till att ha grimmor och grimskaft nära boxarna för att underlätta vid eventuell utrymning. Det finns brandlarm som är speciellt anpassade för lantbruk. Läs mer om det på Lantbrukets Brandskyddskommittés (LBK) webbplats.
Håll rent och gör kontinuerliga kontroller
Se till att alltid hålla rent i lokalerna eftersom damm, halm och liknande är brandfarligt. Det är också viktigt att du håller råttor borta så att de inte tuggar sönder sladdar. Trasiga sladdar och annan elektronisk utrustning ska bytas ut, var noga med att kontrollera all elektronisk utrustning med jämna mellanrum.
Många bränder startar i angränsande lokaler såsom verkstad, pannrum, sadelkammare eller logar. Det är viktigt med brandvarnare även i dessa utrymmen så att du får en tidig indikering på rök.
Traktorer och lantbruksmaskiner ska kontrolleras enligt en speciell checklista gällande brandsäkerhet en gång per år. Det är även bra att montera pulversläckare på traktorerna för att snabbt kunna göra en insats. Mer om det hittar du på LBK:s hemsida.
Brandskydd vid skördearbete i jordbruket
För att begränsa riskerna kopplat till skördearbete på mark med hög brandrisk under särskilt torra förhållanden är det extra viktigt att arbetet planeras väl och genomförs med försiktighet.
Kombinationen av maskiner i drift och torr växtlighet innebär ökad risk för vegetationsbränder. Allt arbete med skördetröskor och andra skördemaskiner bör ske med största försiktighet.
En brand som uppstår i torrt gräs sprider sig snabbt och det behövs mycket vatten för att släcka. Då det är mycket torrt i marken finns risk att brand kan uppstå även vid skörd av vall. Mer om det hittar du på LBK:s hemsida.
Röken dödar
Eftersom det oftast är röken som sprider branden är det viktigt att stänga luftventiler, fläktar och dörrar om en brand uppstår. För att begränsa rök- och brandspridning ytterligare kan du förse taket med brandventilation.
Den vanligaste brandorsaken på gård är att branden har startat i uppvärmningsanordningar, som en effekt av felaktiga elinstallationer eller dåligt underhåll av dessa. För att minimera risken för felaktiga elinstallationer rekommenderar vi att du tar hjälp av en elektriker som har gått en specialutbildning för lantbrukselektriker. Det är också vanligt att bränder uppstår i äldre träbyggnader.
Tillstånd för brandfarlig vara
Om du förvarar brandfarlig utrustning i lokalerna, exempelvis gasbehållare, se till att sätta upp varningsskyltar där de förvaras. Om du har stora mängder brandfarlig vara eller gasol kan det krävas tillstånd för detta.