Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Om Storstockholms brandförsvar

Så går vår rekrytering av brandmän till

Vill du vara med och bidra till att rädda liv? På Storstockholms brandförsvar är vi måna om att hitta rätt person när vi rekryterar. Det är viktigt att du trivs med oss och vi med dig. Här kan du läsa mer detaljerat hur vår rekryteringsprocess av brandmän går till.

Vår arbetsplats kännetecknas av respekt, pålitlighet, öppenhet och professionalitet. För oss är det en självklarhet att varje medarbetare respekteras oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning. Vill du bli en av oss? 

Utbildningskrav

Ett av grundkraven för att kunna bli anställd som brandman hos Storstockholms brandförsvar är att du läst MSB:s tvååriga eftergymnasiala utbildning Skydd mot olyckor (SMO) eller har motsvarande utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig utifrån fastställd kravprofil. Exmpel på det kan vara utbildning från annan blåljusorganisation som innehåller sjukvårdstjänst, rökdykning eller liknande samt äldre utbildningar via Räddningsverket. Även du som har gått utbildningen GRIB 1+2 med dokumenterad 56 timmar rökdykutbildning samt dokumenterad erfarenhet (6 månader heltid eller 24 månader deltid) uppfyller grundkraven.

Vår rekryteringsprocess av brandmän

Vi har som ambition att skapa en jämnare könsfördelning inom räddningsverksamheten och välkomnar därför fler kvinnor. Vi vill även öka vår etniska och kulturella mångfald då vi tror att det bidrar till en mer dynamisk arbetsmiljö. Rekryteringsprocessen för brandmän ser ut på följande sätt:

Steg 1

1.1 Efter sista ansökningsdatum
En genomgång av inkomna ansökningar görs.

1.2 Urval
Ett urval sker utifrån uppställd kravprofil. Besked lämnas till de som, utefter kravprofilen, inte har gått vidare i rekryteringsprocessen.

Steg 2 

2.1 Antagningstester för brandman innebär följande moment:

  • Kompetensbaserad intervju
  • Klaustrofobitest: Efter att ha fått en muntlig och skriftlig instruktion ska du utföra uppgifter och orientera dig i mörkt och slutet utrymme med rökdykarutrustning.
  • Höjdtest: Efter att ha fått muntlig eller skriftlig instruktion ska du klättra 22 meter upp i en maskinstege och utföra uppgifter enligt instruktionen och därefter klättra ned.
  • Åldersrelaterade fysiska tester, enligt storstadsmodellen. Vi kontrollerar din kondition och styrka i ett antal olika moment. 
    - Stående längdhopp
    - Löpning, 3000 meter
    - Handpress
    - Lyft med Z-stång, 15 kilo
    - Bänkpress, 30 kilo
    - Benböj, 50 kilo
    - Rodd, 500 meter
    - Rullbandstest, 5,6 km/h
  • Sim- och livräddning, bestående av två moment:
    - Simning 100 meter, valfritt simsätt, följt av 50 meter simning med livboj, följt av 50 meter bogsering av jämnstor person i livboj. Momenten ska ske inom en maxtid av 8 minuter.
    - Start i vattnet, 25 meter simning med livboj, därefter dykning till 4 meters djup för att ta upp en livräddningsdocka eller jämnstor person, följt av 25 meters bogsering av jämnstor person i livboj. Momenten ska ske inom en maxtid av 1 minut 50 sekunder.

2.2 Referenstagning

Steg 3

3.1 Medicinsk tjänstbarhetsbedömning
Medicinska tester, arbets-EKG samt drogtest genomförs för att se att du inte har någon medicinsk begränsning i att arbeta som brandman. 

Steg 4

4.1 Erbjuda tjänst

Film - fysiska tester 

Eftersom vi får många frågor om hur de fysiska testerna ser ut så har vi gjort en liten film om dem. Ett tips från coachen är att testa innan och hitta tekniker så att man klarar dem.