Det är bara räddningsledare för kommunal och statlig räddningstjänst, Polisen, smittskyddsläkare, SOS Alarm och ledningen vid anläggningar med farlig verksamhet som har rätt att begära att ett varningsmeddelande ska skickas ut. Det används framför allt vid till exempel gasutsläpp, extremt väder, stor brand eller annan allvarlig olycka.
Varningsmeddelande
Den ansvariga myndigheten bakom ett VMA informerar SOS Alarm som för informationen vidare till Sveriges Radios (SR) sändningsledning. SR ser därefter till att alla som ingår i VMA-systemet nås av meddelandet.
Meddelandet ska innehålla information om:
- Vad som hänt eller kan hända.
- Vad som utgör det akuta hotet.
- Anvisningar om vad människor ska göra för att skydda sig.
- Vad allmänheten kan göra för att underlätta räddningsarbetet.
Från och med 1 juli 2017 är det också möjligt att skicka VMA via sms till mobiltelefoner i de områden som berörs av händelsen.
Varningssignal
Signalen för VMA består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus emellan som upprepas under minst två minuter. När situationen är under kontroll igen ljuder Faran över-signalen, en 30-40 sekunder lång sammanhängande signal.
Larmet bör inte förväxlas med de långa VMA-signaler som hörs klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december då systemet testas.
Informationsmeddelande
Vid mindre allvarliga händelser kan myndigheter begära att få sända myndighetsmeddelanden. Då kan det till exempel handla om trafiksvårigheter på grund av oväder, svaga isar, ett giftutsläpp eller liknande situationer som i ett kort perspektiv inte bedöms som livsfarliga.