Världens äldsta aktiva brandstation uppmärksammas med öppet hus
Katarina brandstation, som öppnade år 1876, har utnämnts till världens äldsta kontinuerligt bemannade brandstation av Guinness rekordbok. Lördagen 10 juni klockan 13.00-16.00 uppmärksammas rekordet med öppet hus för barn och vuxna på stationen.
I december 2022 fastställde Guiness rekordbok att Katarina brandstation på Södermalm i Stockholm är den brandstation som varit i kontinuerlig drift och bemannad under längst tid, av alla brandstationer i världen.
- Vår station har varit redo att rycka ut och rädda liv dygnet runt, alla årets dagar, de senaste 147 åren. Mycket har förändrats sedan invigningen 1876, men viljan att värna om tryggheten i staden och snabbt kunna hjälpa människor i nöd är densamma nu som då. Att vi nu officiellt är världens äldsta aktiva brandstation känns fantastiskt roligt, säger Erik Sjölin som är chef på brandstationen.
Bakom utnämnandet ligger historiska efterforskningar där bland annat Stadsmuseet har bistått i arbetet med att bevisa att stationen har varit i kontinuerlig drift sedan invigningen.
- Det har ställts höga krav på dokumentation i arbetet med att bevisa att stationen har legat på samma plats och varit aktiv och bemannad fram till idag. Vi har därför gått igenom allt från kartor och bilder till gamla telefonkataloger och annan dokumentation, säger Åsa Mähring, antikvarie på Stadsmuseet.
En av dem som lagt ned mycket tid på arbetet med att få stationen erkänd som världens äldsta är styrkeledaren Göran Stark på Katarina brandstation som påbörjade processen redan 2019.
- Det har varit mycket brevväxling och telefonsamtal med Guinness i London, och för varje svar vi har gett dem så har vi fått tre nya frågor tillbaka. Jag fick begära upp mycket material från arkivet i Liljeholmen, och tillslut ta kontakt med Stadsmuseet som fick stötta oss med sin expertis. Det känns jättebra och glädjande att vi nu har gått i mål med arbetet, säger Göran Stark.
Under våren mottog stationen ett certifikat från Guinness som bevis på rekordet.
- Därmed tog vi också rekordet från Manistee firehouse i Michigan, som byggdes 1888, säger Erik Sjölin.
Från häst och vagn till toppmodernt brandförsvar
När brandstationen invigdes fanns varken centralvärme eller elektrisk belysning, och alla utryckningar gjordes med häst och vagn, vilket innebar att lokalerna bland annat huserade ett häststall. Brandmännen använde även olika typer av signalflaggor och klockringningar för att larma om brand i stadens olika områden eftersom telefonnätet inte var utbyggt på den tiden. Sedan dess har brandförsvaret genomgått en enorm utveckling, både tekniskt, taktiskt och organisatoriskt, och idag används allt från värmekameror och drönare till helikoptrar och satelliter för att snabbt kunna få en tydlig bild av en olycka eller brand och tillsätta rätt resurser.
- Det har även skett en enorm utveckling av samarbetet mellan olika brandförsvar och myndigheter, och idag kan vi snabbt sammankalla och leda insatser med både lokala, regionala och nationella resurser. Det är en fantastisk resa som svenskt brandförsvar har gjort, och där Katarina brandstation är en viktig och historisk milstolpe, säger Storstockholms brandförsvars förbundsdirektör Peter Arnevall.
Öppet hus för hela familjen
Lördagen 10 juni klockan 13.00-16.00 firar Katarina brandstation den historiska utnämningen med öppet hus för hela familjen. Eftermiddagen bjuder bland annat på tal av Storstockholms brandförsvars förbundsdirektör och bostads- och fastighetsborgarrådet i Stockholm, musik av Hemvärnets musikkår i Stockholm samt tipspromenad och aktiviteter för barn. Brandstationen och kamratföreningen Röde hanen kommer även att förevisa både nutida och historiska räddningsfordon, kläder och utrustning som används av brandmännen. Medtag kläder efter väder och något att tugga på då det inte kommer att finnas matförsäljning inne på stationsområdet.
Adress: Tjärhovsgatan 9 (T-baneuppgång Medborgarplatsen)
Varmt välkomna!