Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Testa brandvarnaren - En fungerande brandvarnare räddar liv!

Aktuellt
Publicerad 2023-11-30

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den men det gäller att upptäcka branden tidigt. Se till att du har en fungerande brandvarnare. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem. Kom ihåg att testa brandvarnaren ofta och alltid på brandvarnardagen den 1 december.

Du kontrollerar brandvarnaren genom att trycka in testknappen i några sekunder. Sirenen ska då börja tjuta och slutar när du släpper knappen. Om du testar brandvarnaren med riktig rök, till exempel från ett ljus, finns risken att brandvarnaren på sikt blir sotig och därför fungerar sämre. Det är bra att även dammsuga brandvarnaren någon gång per år för att få bort damm och andra partiklar.

Testa din brandvarnare med jämna mellanrum

Kontrollera att brandvarnaren fungerar minst en gång per kvartal och byt ut den efter 8-10 år. Om du har varit borta hemifrån mer än en vecka – kontrollera att brandvarnaren fungerar som den ska. När batteriet börjar bli dåligt piper brandvarnaren till med jämna mellanrum, detta för att ge dig tid till att byta batteriet innan det tar helt slut. Om det sker när du är bortrest missar du varningssignalen. I värsta fall finns det ingen spänning kvar i batteriet till varningssignalen och du luras att tro att den fungerar. Kontrollera brandvarnaren efter ett batteribyte eller om du har bytt till en ny brandvarnare.

Ett vanligt niovoltsbatteri räcker normalt i ett år. En gång om året ska du byta batteri och rengöra brandvarnaren med dammsugare. Ett tips är att göra det 1 december varje år, på Brandvarnardagen. Om du har ett tioårsbatteri ska den hålla i upp till tio år men var noga med att ändå testa brandvarnaren med jämna mellanrum.

Person visar batteriet i en brandvarnaren

Testa brandvarnarens med jämna mellanrum och alltid på brandvarnardagen den 1 december. Om brandvarnaren inte piper när du trycker på testknappen, behöver du byta ut batteriet eller byta ut hela brandvarnaren. Foto: Mostphotos

Brandvarnare finns som batteridrivna, nätanslutna och sammankopplade. Du kan läsa mer om de olika varianterna här nedan. När du köper brandvarnare se till att den har europeisk standardmärkning SS-EN14604.

Du kanske också vill läsa:

Brandskyddsinformation

Allt om brandvarnare

Eftersom en brand ofta växer fort är det av yttersta vikt att du snabbt varnas om branden och snabbt kan agera. Brandvarnaren ger dig avgörande tid och minskar risken för att branden utvecklar sig till en katastrof.

Brandskyddsinformation

Allt om brandsläckare

Med en handbrandsläckare kan du snabbt ingripa när du upptäcker en brand. Det kan innebära skillnaden mellan en liten eld och en fullskalig brand. Med andra ord skillnaden mellan en mindre olycka och en katastrof.

Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Ett brandförlopp sker ofta snabbt. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt och du har goda möjligheter att agera direkt. Vi hjälper dig att hitta rätt bland olika modeller och ger dig tips på hur du sköter om ditt brandskydd på bästa sätt.