Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
En grupp med rökdykare

Civilplikt inom kommunal räddningstjänst

Aktuellt
Publicerad 2024-12-16

För att öka Sveriges möjlighet att planera och förstärka personalförsörjningen inom totalförsvaret har civilplikten aktiverats inom räddningstjänsten. Du som har genomgått relevant utbildning vid Statens räddningsverk eller MSB och har kompetens för räddningstjänstuppgifter kommer att sökas ut och kontaktas via brev för genomgång av så kallad annan utredning.

För att öka Sveriges möjlighet att planera och förstärka personalförsörjningen inom totalförsvaret har civilplikten aktiverats inom räddningstjänsten.

MSB har ansvar för att utreda personers möjligheter att skrivas in för civilplikt inom räddningstjänst. Du som kan skrivas in för civilplikt ska genomföra repetitionsutbildning och därefter kommer Plikt- och prövningsverket krigsplacera dig som civilpliktig i räddningstjänst, antingen som räddningsperson eller som räddningsbefäl.

Du som har genomgått relevant utbildning vid Statens räddningsverk eller MSB och har kompetens för räddningstjänstuppgifter kommer att sökas ut och kontaktas via brev för genomgång av så kallad annan utredning. De civilpliktiga kommer att fördelas över Sverige till olika värdräddningstjänster. Storstockholms brandförsvar är en av flera värdräddningstjänster. 

Till dig som är civilpliktig med en placering inom SSBF

Som civilpliktig i kommunal räddningstjänst kommer du att vara krigsplacerad av MSB och ha en inställelseplats i en kommunal krigsorganisation i det län där du är folkbokförd.

Undrar du över något?
Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller funderingar till registrator@ssbf.brand.se

Du kan läsa mer om frågor och svar om civilplikt inom kommunal räddningstjänst på MSB:s webbplats: Civilplikt inom kommunal räddningstjänst

Vill du bidra till vardags?

Vill du som är civilpliktig och placerad inom SSBF:s område hålla igång din kompetens och samtidigt vara med och bidra finns möjligheten att börja arbeta som deltidsbrandman eller bidra genom att ansluta till SSBF:s räddningsvärn.

Att vara deltidsbrandman innebär att du deltar på övningar och räddningsinsatser samtidigt som du har ett annat jobb eller studerar.