Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Samtal om räddningstjänst i krigsförhållanden när SSBF hade besök av den ukrainska räddningstjänsten

Aktuellt
Publicerad 2024-12-18

Inför den stundande julen arbetar räddningstjänsten i Ukraina på högvarv med att gräva fram skadade, evakuera gamla och köra barn till sjukhus. Krigets dystra verklighet, och räddningstjänstens roll i det civila försvaret, var något som Storstockholms brandförsvar och Ukrainas statliga räddningstjänst talade om under ett tredagarsbesök i Stockholm i veckan.

Syftet med besöket, som bland annat genomfördes på olika brandstationer runtom i Stockholm, var att utbyta erfarenheter, identifiera hur man kan samarbeta inom området räddningstjänst under höjd beredskap och krig, samt att stärka relationerna mellan räddningstjänsterna i Ukraina och Sverige.

- Vi kommer från två verkligheter som skiljer sig väldigt mycket åt, men som samtidigt har det gemensamt att vi lever i en orolig omvärld där Ryssland använder både våld och hot om våld mot andra nationer för att uppnå sina långsiktiga geopolitiska mål, säger Clara Lindblom, ordförande för Storstockholms brandförsvar.

- Det var i många delar en väldigt gripande berättelse om deras vardag, fortsätter Clara Lindblom.

Under besöket fick Storstockholms brandförsvar en tydligare bild av de utmaningar som den ukrainska räddningstjänsten möter i krigets vardag, och hur de löser sina uppdrag med de resurser som står till buds.

- För räddningstjänstens del har kriget inneburit både omprioriteringar, nya uppdrag och nya arbetssätt. Att gräva fram människor ur bombade hus och köra skadade till sjukhus har blivit en del av vår vardag, samtidigt som vi ständigt måste vara beredda på att vi själva kan bli måltavlor för krypskyttar, robotar eller artilleri. Behovet av räddningstjänsten har skjutit i höjden till följd av Rysslands invasion, säger Vyacheslav Filyushin, biträdande chef för huvuddirektoratet för katastrofberedskap i Ukraina.

För Storstockholms brandförsvar innebar utbytet inte bara att vi fick nya kunskaper och erfarenheter som är viktiga i arbetet med uppbyggnad av det civila försvaret, utan även att vi fick möjlighet att dela med oss av vår egen kunskap.

- Under besöket förevisade vi bland annat hur man kan bygga tillfälliga och mobila brandstationer, och hur vi arbetar med regionala specialförmågor. Att stärka samarbetet mellan räddningstjänsterna i Ukraina och Sverige har aldrig varit så aktuellt som idag, och jag är mycket glad över att vi nu har kunnat göra detta till verklighet, säger Peter Arnevall, förbundsdirektör för Storstockholms brandförsvar.