Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Vägledning: Utrymning med hjälp av räddningstjänsten

Aktuellt
Publicerad 2024-10-14

Vid ny- eller ombyggnationer av fastigheter får Storstockholms brandförsvar ofta frågor gällande räddningsvägar, grindar till innergårdar och hur det fungerar vid utrymning med hjälp av räddningstjänstens stegar. För att svara på detta och mycket mer har vi tagit fram en vägledning.

Vägledningsdokumentet Utrymning med hjälp av räddningstjänsten, beskriver och förtydligar Storstockholms brandförsvars förmågor, utrustning och möjlighet till åtkomst vid räddningsinsatser. Vi har även spelat in en film där vi förklarar ur vägledningsdokumentet.

- Vi får ofta frågor från bostadsrättsföreningar som vill placera ut blomlådor eller plantera träd och som undrar om det medför problem vid en räddningsinsats. Det kan också röra sig om fastighetsägare eller entreprenörer som vill bygga på tidigare obebyggda tomter eller som planerar större ombyggnationer. Då är det bra att kunna hänvisa dem till vägledningen och filmen, säger Molly Eriksson, brandingenjör hos Storstockholms brandförsvar.

Syftet med vägledningen är dels att beskriva de förutsättningar som krävs för en bra och effektiv räddningsinsats och dels att underlätta projektering och underhåll av byggnader. Det är särskilt viktigt där den alternativa utrymningsvägen är via balkong eller fönster med hjälp av räddningstjänstens utrustning.

Vägledningsdokument och film

Vägledningen riktar sig till byggherrar och brandkonsulter, men den kan också utgöra ett hjälpmedel för bostadsrättsföreningar eller andra förvaltare i arbetet med underhåll eller förändringar av fastigheter.

Ladda ner: VL2014-09 Utrymning med hjälp av räddningstjänsten
Uppdaterat 2022-03-02 Giltig från 2021-12-01

Vägledning vid utformning av byggnadstekniskt brandskydd, utrymning med hjälp av räddningstjänsten samt räddningstjänstens åtkomstmöjligheter. Dokumentet reviderat 2021-12-01.

 

Storstockholms brandförsvar har vägledningar inom flera andra områden. Du hittar alla våra vägledningsdokument här.