Enligt lagen om skydd mot olyckor är vi alla ansvariga för vår egen säkerhet, såväl hemma som borta eller på jobbet. Många bränder inomhus inträffar under matlagning, på grund av glömda ljus eller soteld i skorstenen.
- Kontrollera din brandvarnare minst en gång per år.
- Ha handbrandsläckare och brandfilt tillgängliga.
- Gör rent spisfläkten med jämna mellanrum och se till att eldstaden är i gott skick.
- Släck alltid levande ljus när du lämnar rummet.
Släckutrustning inomhus
Brandvarnare
Det är en nödvändighet och vi rekommenderar att det ska finnas en brandvarnare i varje rum i bostaden. Du bör kunna höra brandvarnaren även om dörren är stängd. Om ditt boende består av flera plan eller rum som är stängda rekommenderar vi kommunicerande brandvarnare. Brandvarnaren ska sitta i taket, inte på väggen eller ligga på en hylla. Kontrollera dina brandvarnare en gång om året och varje gång du har varit borta från ditt hem längre än ett par veckor. Glöm inte bort att byta batteri vid behov.
Om du har svårt att själv komma åt att kontrollera brandvarnaren be en släkting, vän eller hemtjänstpersonal att hjälpa dig. Du kan även köpa Testhornet, en kombination av skohorn och brandvarnetestare, som gör att du slipper att ställa dig på en stol för att nå brandvarnaren.
Handbrandsläckare
Vi rekommenderar en sexkilos pulversläckare eftersom den klarar alla typer av bränder och inte är temperaturkänslig. Förvara brandsläckaren centralt där den är lätt att nå, gärna vid ytterdörren. Har du flera brandsläckare kan du placera dem i eller nära sovrummet och i köket. Ha gärna ett par handskar liggandes på brandsläckaren.
Brandfilt
Det är lätt att släcka mindre bränder med en brandfilt. Sätt upp brandfilten på väggen där den är lätt att komma åt. Filten kan även användas som skydd vid en utrymning.
Spisvakt
Det är en teknisk anordning som övervakar spisen och bryter strömmen om det blir för varmt eller börjar ryka för mycket. Det finns även spisvakter med inbyggd släckanordning som kan släcka en brand innan den hinner sprida sig.
En spistimer bryter strömmen efter en viss bestämd tid och ska inte förväxlas med en spisvakt som ger betydligt bättre skydd.
Utrymning
Om du inte kan släcka branden på egen hand är det viktigt att utrymma bostaden så snabbt och säkert som möjligt. Tänk igenom redan innan hur en utrymning ska gå till och öva gärna med familjen så att alla vet vad som gäller. Bestäm en uppsamlingsplats där ni ska samlas.
Det finns olika typer av stegar och linor att köpa för att till exempel ta sig ut via en balkong. Fasta stegar ska monteras på väggen och repstegar hakar du fast över fönsterkarmen/väggen. En fördel med repstegar är att de går att ta med sig. Du kan ha samma stegar hemma som i stugan bara det finns lämpliga ställen att fästa dem på.
Utomhus
Risken för gräsbränder är stor när du eldar trädgårdsavfall eller grillar i skog och mark. Håll därför alltid eventuell eld och grill under uppsikt. Se också till att du har släckutrustning framme. Men innan du tänder grillen eller börjar elda måste du kontrollera om länsstyrelsen eller kommunen har utfärdat eldningsförbud.
För att får reda på om det råder eldningsförbud den dag du ska elda eller grilla kan du ringa våra automatiska telefonsvarare för information.
Storstockholms brandförsvars region: 08-454 83 39.
Södertörns brandförsvarsförbund: 08-721 23 26.
Räddningstjänsten Norrtälje kommun: 0176-28 42 00.
Ladda gärna ner appen BrandRiskUte för aktuell information och lokala brandriskprognoser.
I båten
De största brandriskerna på en båt är vid matlagning och tankning.
Se till att ha en fungerande brandvarnare i båten.Testa brandvarnaren minst en gång i månaden.
Alla motordrivna båtar ska ha minst en tvåkilos pulversläckare ombord. Båtar längre än 10 meter ska ha minst två stycken tvåkilos pulversläckare, varav den ena ska gå att komma åt utifrån.
En gasvarnare upptäcker och varnar om läckor från gasolköket. Testa gasvarnaren minst en gång per kvartal.
Om du har ett sprit- eller fotogenkök, var försiktig vid påfyllning.
Kontrollera gasolinstallationer inför varje säsong, ta hjälp av autoriserad verkstad om du själv saknar kunskaper.
Läs mer här om säker båtsemester.
Om det börjar brinna
-
Rädda dem som är i livsfara, men utsätt dig inte för onödigt stora risker.
-
Varna alla som hotas av branden.
-
Larma räddningstjänsten genom att ringa 112, tveka inte! Även om du lyckats släcka branden själv kan en kontroll av brandplatsen vara nödvändig. Det är bättre med en utryckning för mycket än en för lite.
-
Släck branden om det är i ett tidigt skede, branden är liten och du bedömer att du klarar att släcka den själv. Använd en pulversläckare och rikta längst ner mot lågorna eller kväv elden med till exempel en matta eller en brandfilt. Möt räddningstjänsten när vi kommer och förklara var det brinner.
Kom ihåg!
Förvissa dig om att mobilen fungerar där du befinner dig och se till att den alltid är laddad.
Skriv ner GPS-koordinaterna, det kan annars vara svårt för räddningstjänsten att hitta. Viktigt också om du bor på en ö och räddningstjänsten kommer med båt.