Om det är blåsigt ute eller om marken är torr bör du inte elda. Tänk också på att rök med gnistor kan göra så att elden sprider sig om det är torrt ute. Släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska alltid finnas i närheten, även om du bara eldar lite. Håll koll på elden hela tiden om du eldar utomhus.
Storstockholms brandförsvar uppmanar just nu till mycket stor försiktighet i samband med grillning, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen. Även små energikällor som till exempel cigarettglöd eller gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand.
Om eldning eller grillning inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet bör du låta bli.
Lokala regler och eldningsförbud
Under vissa perioder när det är extremt torrt i skog och mark kan Länsstyrelsen i samråd med räddningstjänsten utfärda ett eldningsförbud. Kommunen kan också utfärda ett eldningsförbud på grund av miljöskäl. Den informationen är du skyldig att ta reda på och du hittar uppgifter om det på kommunens hemsida.
Eldning på allmän plats eller dit allmänheten har tillträde (exempelvis valborgsmässoeldar) kräver polistillstånd.
Eldningsförbud
Om värmen och torkan fortsätter kan det bli eldningsförbud. Information om eldningsförbud meddelas via Länsstyrelsen, räddningstjänsten och/eller din kommun. Du kan även ringa den automatiska telefonsvararen för att få information om eventuellt eldningsförbud via Storstockholms brandförsvar: 08-454 83 39, via Södertörns brandförsvarsförbund: 08-721 23 26 eller via Räddningstjänsten Norrtälje kommun: 0176-28 42 00.
Läs mer om aktuell brandrisk och se brandriskkartor på MSB:s webbplats. Du kan också ladda ner mobilapplikation "Brandrisk ute", till din smarta telefon. Appen laddas ner från App Store för iOS eller från Play Butik för Android.