Det handlar främst om avstånden mellan de uppställda båtarna. Våra fritidsbåtar lever ett liv där det är vardag att trängas ihop och ligga tätt intill varandra vid bryggan. Risken för brandspridning från en båt till en annan blir inte mindre av att båten ligger på land. Platsbrist och höga markhyror gör att båtarna ställs upp så tätt som möjligt under vinterförvaringen.
Båtklubbarna saknar ofta bevakning eller brandlarm och vintertid finns ingen på plats som kan larma räddningstjänsten. Det innebär en risk för att många båtar hinner antändas vid en brand innan räddningstjänsten är på plats.
För att minska konsekvenserna av en brand och underlätta en eventuell räddningsinsats ska det finnas brandgator mellan båtarna, tänk även på att inte placera båtarna för nära befintliga byggnader.
Hur kan jag minimera risken för brand?
För att minimera risken att en brand uppstår är det viktigt att inte lämna drivmedel, gas eller gasol kvar på båten över vintern. Det är bra att ta hem batterier och liknande som kan behöva stå på underhållsladdning för att fungera när våren kommer. Undvik att ha element eller andra typer av värmare igång.
Det är inte ovanligt med inbrott och stölder i uppställda båtar, trots nattvakter och goda säkerhetsrutiner hos båtklubbarna. I samband med detta finns även risk för anlagda bränder.