Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Så skyddar du dig mot brand - sammanfattning

Alla som bor i en lägenhet eller i en villa måste ha brandvarnare hemma. Den larmar om det skulle börja brinna. Helst ska du också ha en brandsläckare hemma. Men det finns flera saker som du kan tänka på för att undvika att det börjar brinna hemma hos dig. I vår guide kan du läsa om vad du ska göra om olyckan är framme.

Det går ofta väldigt snabbt när det börjar brinna. Därför är det viktigt att veta vad man ska göra. Det finns mycket du kan förbereda hemma för att minska risken att det börjar brinna.

Vad kan du göra för att skydda dig mot brand?

Det är viktigt att ha koll på elektriska apparater hemma. En dator ska inte ligga i sängen för länge, då kan det bli väldigt varmt. Försök inte laga en sladd som är trasig, den ska slängas direkt. Om dina elektriska apparater, som till exempel teven, brödrosten eller mikrovågsugnen, är trasiga ska de lagas eller bytas ut. Det är också viktigt att elektriska apparater som avger värme inte står nära saker som lätt kan börja brinna. Håll mobilen borta från brännbara föremål när den laddas.

Tänk på att inte ha saker som kan börja brinna nära spisen. Det kan till exempel vara grytlappar, kökshanddukar eller tidningar. Bränder startar oftast i köket. Det är vanligast att det börjar brinna vid spisen, till exempel om någon glömt en kastrull på den varma plattan. Du ska inte gå ifrån spisen när du lagar mat. En så kallad spisvakt eller en timer är bra att ha för att undvika att det börjar brinna. Timern bryter strömmen efter en viss bestämd tid. En spisvakt bryter strömmen om det blir för varmt eller om det börjar ryka för mycket. Fråga på ditt byggvaruhus så hjälper de dig. Om du lagar mat med olja är det viktigt att ha ett lock i närheten, så att du kan kväva elden och ta bort kastrullen från värmen om det börjar brinna. Olja som brinner ska inte släckas med vatten. Och glöm inte att göra rent din köksfläkt då och då, annars kan fettet som samlas där börja brinna.

Släck alla brinnande stearinljus när du går ut ur rummet. Tänk på att inte ställa flera ljus nära varandra. Ställ aldrig stearinljus nära saker som kan börja brinna. Det är till exempel stor risk att dekorationer i papper börjar brinna.

Rök inte i sängen eller på andra platser där du kan somna. Rökning i sängen är den vanligaste orsaken till dödsbränder i Sverige.

Se till att barn inte kommer åt tändstickor och tändare. Sätt upp brandvarnare i barnens sovrum. Ett barn som fått tag på tändstickor och råkat tända eld i sitt rum brukar försöka släcka branden själv innan barnet vågar säga till någon vuxen.

Om det åskar och blixtrar ute ska man dra ut el- och antennsladdar ur kontakten.

Om du bor i lägenhetshus är trapphuset en så kallad utrymningsväg, där man ska kunna komma fram lätt om det börjar brinna. Därför ska man inte ställa barnvagnar och cyklar i trapphuset. Det ska inte heller finnas tidningar, skräp, julgranar och annat som lätt börjar brinna i trapphuset.

Om du har en grill med gasolflaska till ska gasolflaskan stå på balkongen, inte inne i lägenheten. En gasolflaska får inte heller stå i vinds- eller källarförråd.

Brandfarliga varor

Brandfarliga varor är till exempel gaser och brandfarliga vätskor. Tändvätska, bensin, lacknafta, lampolja, sprayburkar och gasol är brandfarliga varor som ofta finns hemma. Det är viktigt att vara försiktig och följa de regler som finns när det gäller brandfarliga varor. Ha så lite brandfarliga varor som möjligt hemma. Förvara dem alltid på ett säkert ställe där barn inte kan komma åt dem. Om du bor i ett flerfamiljshus är det förbjudet att förvara brandfarliga varor i förråd på vinden eller i källaren.

Grillning

Om du ska grilla är det viktigt att tänka på säkerheten så att det inte börjar brinna. Om du ska grilla ute i naturen behöver du ta reda på om det är eldningsförbud eller inte. Det är din skyldighet att ta reda på vad som gäller och den informationen hittar du på kommunens hemsida.

Om det är eldningsförbud får man bara grilla på särskilda grillplatser. Kom ihåg att grillen måste vara helt släckt när du lämnar platsen.

Oftast är det inte tillåtet att grilla på balkongen. Fråga fastighetsägaren vad som gäller hos dig. Om det är tillåtet att grilla på balkongen ska du använda en elektrisk grill.

För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning

Om du är äldre eller om du har en funktionsnedsättning kan du behöva tänka extra på hur du skyddar
dig mot en brand. Be en släkting, vän eller hemtjänstpersonal/assistent om hjälp med att kolla brandvarnaren.

Välj två mindre brandsläckare om du inte orkar lyfta en stor.

Om du hör dåligt kan brandvarnaren kopplas ihop med ett varningssystem som blinkar eller vibrerar.

Det finns också larm som hjälper dig att komma ihåg att stänga av spisen och släcka ljusen. Tänk efter vilka larm som just du behöver.

Du kan höra av dig till kommunens biståndshandläggare för att se vilka hjälpmedel du kan få via dem.

Vad ska du göra om det börjar brinna?

  • Rädda dem som är i livsfara, men utsätt dig inte för onödigt stora risker. 
  • Varna alla som hotas av branden. 
  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112, tveka inte! Även om du lyckats släcka branden själv kan en kontroll av brandplatsen vara nödvändig. Det är bättre med en utryckning för mycket än en för lite. 
  • Släck branden om det är i ett tidigt skede, branden är liten och du bedömer att du klarar att släcka den själv. Använd en pulversläckare och rikta längst ner mot lågorna eller kväv elden med till exempel en matta eller en brandfilt. Möt räddningstjänsten när de kommer och förklara var det brinner.
  • När röken blir varm börjar den brinna och överallt dit röken sprids kan också elden sprida sig. Stäng dörrar så att elden inte sprider sig till andra rum, då försvinner syret och röken stannar kvar i rummet.
  • Om du bor i lägenhet: Gå inte ut i ett trapphus som är fyllt med rök. Röken är väldigt giftig och redan efter ett par andetag kan du få svårt att andas och bli så yr i huvudet att det kan vara svårt att hitta ut. Stanna istället kvar i din lägenhet. Varje lägenhet är en egen brandcell, det betyder att om det brinner hos din granne ska branden inte kunna sprida sig till din lägenhet inom 60 minuter. Om dörren inte håller tätt kan du täta den med våta handdukar. Vänta på den plats i lägenheten där räddningstjänsten lättast kan rädda dig, till exempel vid balkongdörren eller fönstret.
  • Om du bor i villa: Varm rök stiger uppåt och om det börjar brinna på våningen längst ned blir trappan till övervåningen snabbt fylld av rök. Om huset har flera våningar ska du ha en plan för hur du och de andra som bor i huset kan ta sig ut från övervåningen. Det kan vara med hjälp av en stege eller ett rep. Det är viktigt att alla som bor i huset vet hur de ska ta sig ut. Alla behöver också veta var ni ska mötas upp efter att ni tagit er ut.

Efter en brand

Om du har andats in farlig brandrök eller fått en brännskada är det viktigt att du kontaktar sjukhus eller din närmaste vårdcentral.

Att vara med om en brand kan vara en svår upplevelse. Ofta kan man behöva prata med någon om det som har hänt. Din vårdcentral kan till exempel hjälpa dig att komma i kontakt med en psykolog.

Det är också viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag efter en brand.

Utrustning att ha hemma

Vi rekommenderar att man har en brandvarnare i varje rum där någon sover och i köket. Det bör även finnas en i hallen så att det hörs ut i trapphuset om man inte själv är hemma. 

Brandvarnaren ska sitta i taket, inte på väggen eller ligga på en hylla. Kontrollera att dina brandvarnare fungerar en gång om året och varje gång du varit bortrest på semester längre än ett par veckor. Glöm inte att byta batteri när det behövs.

Vi rekommenderar också att man har brandsläckare hemma. Det är bäst med den typ som släcker med hjälp av pulver. Antingen en som väger 6 kilo, eller två som väger 3 kilo. Det är viktigt att brandsläckaren står så att du snabbt kommer åt den. Beroende på hur din lägenhet eller villa ser ut rekommenderas en pulversläckare nära eller i sovrummet och en nära eller i köket. Tänk på att en brandsläckare bara går att använda en enda gång.

En brandfilt kan vara bra om det brinner på spisen eller för att släcka en brand i en soffa eller fåtölj. Den är också bra för att skydda dig själv eller ett barn när ni ska ta er ut.

Varningssignal - viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

I alla större orter i Sverige finns det utomhuslarm som varnar vid fara, till exempel vid gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka. Signalen Viktigt meddelande till allmänheten består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus emellan.

När situationen är under kontroll igen ljuder Faran över-signalen, en 30-40 sekunder lång sammanhängande signal.

Utomhuslarmet testas klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december för att prova att systemet fungerar.

Utomhusvarningssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig.

När du hör signalen Viktigt meddelande till allmänheten ska du:

  • Söka skydd inomhus
  • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
  • Lyssna på radio eller se på TV för att få mer information.

Sök mer information på kommunens webbplats, Krisinformation.se eller genom att ringa informationsnumret 113 13.

Ladda ner: Skydda dig mot brand
Uppdaterat 2018-03-28

Folder: Skydda dig mot brand.