Det är rektorns ansvar att se till att det finns ett fungerande brandskydd på skolan och att arbeta aktivt med det systematiska brandskyddsarbetet, SBA. I det arbetet ingår inte bara att utrusta lokalerna med larm, brandsläckare och utrymningsskyltar utan också att inventera risker, utbilda personal och säkerställa att det finns en tydlig organisation för hur alla ska agera vid en brand.
Grundläggande lag- och föreskriftskrav
Lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778)
2 kap. 2§ – Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.
Lagen om brandfarliga och explosiva varor (SFS 2010:1011) med tillhörande föreskrifter
Huvudsakligen MSBFS 2013:3, SÄIFS 1998:7, SÄIFS 2000:4 och SÄIFS 2000:2.
När sker det flest bränder?
De allra flesta bränderna i skolor är anlagda och det vanligaste är att de sker dagtid och inomhus, företrädesvis på toaletter. Anlagda bränder sker även på kvällar och helger men då oftare utomhus och i anslutning till skobyggnaden. Anlagda bränder på kvällar och helger leder tyvärr ofta till större skada och fler konsekvenser.
Det går att minska risken för anlagda bränder genom att göra förändringar i utemiljön. Ett effektivt sätt är att öka insynen genom att till exempel klippa ner vegetation och ordna utomhusbelysning. Statistiken visar att bränder ofta startar i brännbart material som papper, kartonger och skräp. Rensa därför bort brännbart material från till exempel lastkajer, nära husfasader och på skolgården.
Inomhus kan återvinningskärl och papperskorgar vara en brandfara och de ska därför ha lock och tömmas regelbundet. Anlagda bilbränder har blivit allt vanligare och därför bör bilar och mopeder inte parkeras nära en husfasad. Tänk även på att försvåra för bilar att köra in på skolgården.
Risker i skolmiljön
Det är enklare att förebygga en brand än att släcka den, därför är det viktigt att arbeta aktivt med att inventera brandriskerna i skolan. Låt alla på arbetsplatsen vara med och diskutera vilka risker som finns i verksamheten. Det kan vara saker som startar eller sprider en brand, men även sådant som försvårar en utrymning. Alla som arbetar på skolan bör känna till vilka risker ni identifierat och hur ni arbetar för att hantera dem.
Vissa verksamheter i skolan har högre brandrisk eftersom det pågår lektioner där eleverna handskas med eld eller brandfarliga ämnen. Det gäller till exempel klassrummen för kemi, hemkunskap och slöjd.
Annan vanlig plats är på toaletterna eller undanskymda platser i källare och liknande
Någon behöver till exempel ansvara för själva utrymningen medan någon annan möter upp räddningstjänsten. Att personalen vet vilka rutiner som gäller i händelse av brand är A och O för att säkra elevernas och personalens trygghet. Att utrymma under en lektion med hela klassen samlad är en sak, betydligt svårare är att genomföra en utrymning under en lunchrast när eleverna befinner sig på olika ställen.
Viktigt med en fungerande organisation
Skolpersonalen ska ha den kunskap som behövs för att kunna agera rätt vid en brand. Det innebär att de ska kunna läsa av brandlarmskåpet och förstå från vilken del i skolan som brandlarmet kommer ifrån. De ska kunna agera och vid behov släcka den lilla branden alternativt påbörja en utrymning av skolan om det behövs. Utrymningsövningar bör genomföras regelbundet. Eleverna behöver också känna till utrymningsvägar och återsamlingsplatser. Rektorn är ytterst ansvarig för brandskyddsarbetet, och bland personalen bör det finnas brandskyddsansvariga.
Säkerhetsorganisationen måste fungera i alla lägen, liksom släckutrustningen. Släckutrustningen ska vara tydligt utmärkt med skyltar och vara lätt att komma åt för både elever och personal. Brandlarmet behöver testas regelbundet och man behöver även kontrollera att utrymningsvägar är skyltade, upplysta och framkomliga, inga möbler eller låsta dörrar får stå i vägen. Även framkomligheten utomhus är viktig, räddningstjänsten behöver kunna komma nära fastigheten vid en insats.
Släckutrustning och rutiner
Det är viktigt att all personal vet vad de ska göra när brandlarmet startar. Det bör finnas tydliga, gärna skriftliga, rutiner för detta och rutinerna ska vara kända och gärna övade av alla på arbetsplatsen. Ni måste veta om larmet är vidarekopplat till SOS Alarm eller om ni själva måste larma räddningstjänsten.
En viktig del av agerandet vid en brand är att personalen snabbt kan genomföra ett släckförsök av den ”lilla” branden. Det vill säga, den brand som ännu inte hunnit pågå mer än några minuter och som ännu inte hunnit växa sig stor. Ert agerande i detta skede är helt avgörande för konsekvenserna av branden. Ett tidigt släckförsök kan ofta medföra att det bara blir mindre rökskador i byggnaden istället för att hela skolan drabbas.
Alla i personalen måste veta var brandsläckarna finns och hur de ska användas. Det är även bra om ni övar släckning praktiskt, antingen i egen regi eller med hjälp av något externt företag. Det viktiga är att all personal känner sig trygg med var släckutrustningen finns och hur den ska hanteras. På skolor sitter brandsläckarna ofta i skåp och då är det bra att öva på hur skåpen ska öppnas.
En enkel övning är att byta plats på brandsläckarna. Då får alla prova att öppna skåpet, lyfta ner brandsläckaren från väggen, bära och få en känsla för hur den ska hanteras. Viktigt att rätt släckare hamnar på rätt plats efter övningen.
En brand kommer troligen bara att bli en incident om ni har:
- Brandlarm som fungerar och hörs i hela verksamheten.
- Tydliga rutiner som är kända och övade av alla.
- Fungerande brandsläckare som är lätta att få fram.
Därför är det viktigt att alla vet vad de ska göra när brandlarmet startar.
Utrymning
Personalens agerande vid en utrymning är ofta avgörande och det är viktigt med dokumenterade och väl kända rutiner för all personal. Rutinerna bör inte vara personbundna eller bundna till en specifik funktion, en utrymning måste fungera även om vaktmästaren är ledig eller rektorn inte är på plats. Rutinerna måste även vara anpassade efter eleverna som går på skolan. För att säkerställa att alla vet vad som ska göras och hur en utrymning ska gå till är det viktigt att genomföra regelbundna utrymningsövningar. Gör gärna övningarna på olika tider, exempelvis på lunchrasten.

Det är även viktigt att hålla utrymningsvägar framkomliga och fria från brännbart material. Tänk på hur ni möblerar i korridorer och samlingsytor. Se även till att alla dörrar i utrymningsväg går att öppna enkelt, utan koder och nycklar. Planera även för hur ni ska organisera återsamlingsplatsen.
Det kan också vara bra att informera eleverna om konsekvenserna och samhällskostnaden av att starta ett larm i onödan. I mån av tid besöker räddningstjänsten gärna skolor och informerar barn och unga, de skolor som är intresserade kan kontakta sin lokala brandstation.
Brandfarliga varor
Om skolan hanterar brandfarliga varor är det av största vikt att hanteringen sker enligt gällande lagar och föreskrifter. Beroende på omfattningen kan det krävas tillstånd och särskilt utsedd personal för att säkerställa att de brandfarliga ämnena hanteras på korrekt sätt, så kallade föreståndare. Föreståndaren har i uppgift att verka för att hanteringen av brandfarliga varor sker på ett säkert sätt och ska ha erforderliga kunskaper för den uppgiften.
Det är även viktigt att ha fastställda rutiner vad läraren ska göra om det blir en brand eller ett läckage, hur varorna förvaras och hur kontroll av slangar, brännare och annan utrustning sker.
Tillsyn av räddningstjänsten
En brandsäker skolmiljö är av yttersta vikt för att elever och personal ska känna trygghet i det dagliga arbetet. Under vissa år lägger Storstockholms brandförsvar därför ett särskilt fokus på brandskyddet i skolorna det innebär att vi då gör tillsyn på många skolor i våra tio medlemskommuner.
Lag om skydd mot olyckor, 2 kap. 2 §
Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar ska i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.
Tillsynen görs för att kontrollera hur såväl verksamhet som fastighetsägare arbetar för att upprätthålla lagens intentioner om ett skäligt brandskydd och i förekommande fall en trygg hantering av brandfarlig vara.
Efter tillsynen upprättas ett protokoll där det beskrivs vilka observationer som gjorts under tillsynsbesöket. Det kan vara observerade brister, rekommendationer hur brandskyddet kan förbättras eller annat som avhandlats under besöket. Ni kommer att få en kopia på detta protokoll.
Om brandförsvarets inspektör bedömer att brandskyddet inte fullt ut uppfyller lagens krav har vi, efter en tillsyn, rätt att utfärda ett föreläggande med krav på er att genomföra vissa åtgärder för att åtgärda bristen. Ett föreläggande är ett myndighetsbeslut och kan överklagas, ett föreläggande kan också förenas med ett förbud eller vite.
Film och arbetsmaterial
För att hjälpa er i ert arbete har vi tagit fram en film som på ett enkelt sätt beskriver grunderna i brandskyddsarbete i skolmiljö och hantering av brandfarlig vara. Filmen går stegvis igenom olika delar av brandskyddet och är cirka 15 minuter lång. Vi hoppas att filmen kan utgöra ett stöd för er i arbetet med att säkerställa ett bra brandskydd.
Vi har kompletterat filmen med ett arbetsmaterial som ni kan använda i ert brandskyddsarbete.
Ett tips är att dela upp materialet och använda det bitvis vid era arbetsplatsträffar, men hur ni vill göra är självfallet helt upp till er.
Systematiskt brandskyddsarbete och hantering av brandfarlig vara i skola. Kompletterande arbetsmaterial/frågepaket till informationsfilmen "Säker och trygg skola".
Vi från Storstockholms brandförsvar önskar er lycka till i det fortsatta brandskyddsarbetet och hoppas att detta material kan bli ett bra stöd för er.