Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

2024

Vägledning: Utrymning med hjälp av räddningstjänsten

Vid ny- eller ombyggnationer av fastigheter får Storstockholms brandförsvar ofta frågor gällande räddningsvägar, grindar till innergårdar och hur det fungerar vid utrymning med hjälp av räddningstjänstens stegar. För att svara på detta och mycket mer har vi tagit fram en vägledning.

Vägledning: Ett gemensamt ansvar för att sotningsverksamheten ska fungera

I syfte att förebygga och undvika bränder och olyckor i småhus orsakad av bristfällig sotning har Storstockholms brandförsvar tagit fram en vägledning som beskriver hur sotningsverksamheten inom våra medlemskommuner är organiserad och vilka parter som delar på ansvaret.

Hemberedskap ökar förvaring av brandfarliga varor i hemmen

Oro i omvärlden gör att många människor förbereder sig för en eventuell kris i samhället. Matlagning och värme i bostaden kan snabbt bli ett problem om elen försvinner. Det är bra att se över sin hemberedskap och att göra en plan så att man klarar av upp till en vecka utan samhällets hjälp. Har du tänkt på hur stor mängd brandfarliga varor du förvarar hemma? Tänk på brandsäkerheten!

Fotogenlampa lyser på fönsterbräda

Båt, husvagn eller stuga - så minskar du brandrisken inför vintern

Nu är det höst och tiden är inne för många att förbereda sommarens nöjen inför vintern. Fritidsbåten tas upp för vinterförvaring, husvagnen ställs på tomten eller kanske på en vintercamping och sommarstugan städas och töms. Det kan vara värdefullt att titta på det förebyggande brandskyddet när något inte används och kanske står obevakat en längre tid. Här ger vi några råd som kan vara bra att tänka på.

Röd stuga på hösten

Dags att ansöka om tillstånd för handel av fyrverkerier

Om du har för avsikt att sälja eller hantera fyrverkerier inför årsskiftet och nyårsfirande är det nu dags att skicka in din ansökan för att vi ska kunna handlägga denna i tid. Här kan du läsa mer om hur du ansöker och hur tillståndsprocessen går till.

Fyrverkerier över Stockholms innerstad

Test av signalen för VMA

Måndagen den 2 september klockan 15.00 är det dags för kvartalsprov av signalen för VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Signalen kallas ofta Hesa Fredrik och testas fyra gånger per år.

Nytt vägledningsdokument: Komplexa infrastukturanläggningar

Storstockholmsområdet är en expansiv region med flera komplexa infrastrukturprojekt som pågår eller planeras. Storstockholms brandförsvar har därför tagit fram en ny vägledning för att tydliggöra för externa parter vilka förutsättningar vi som räddningstjänst behöver för att kunna göra en insats.

Test av signalen för VMA

Måndagen den 3 juni klockan 15.00 är det dags för kvartalsprov av signalen för VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Signalen kallas ofta Hesa Fredrik och testas fyra gånger per år.

Indraget tillstånd för sprängbolag – rätt beslut enligt förvaltningsrätten

I december förra året återkallade Storstockholms brandförsvar tillståndet att inneha sprängmedel för Uppländska Bergsborrnings AB. Anledningen var att bolaget inte uppfyllde de aktsamhetskrav som ställs på verksamheter som hanterar sprängmedel. Bolaget överklagade beslutet, först till länsstyrelsen och sedan till förvaltningsrätten, som båda avslog överklagandet.

Flytvästen är livsviktig till sjöss

Den 21 maj är det flytvästens dag - en internationell kampanj för att öka tryggheten och säkerheten till sjöss. En flytväst naturligt och viktigt som att använda säkerhetsbälte i bilen. Det är inte bara i fritidsbåtar som flytvästen ska sitta på utan även vid fiske från stränder och klippor ger flytvästen en extra trygghet.

Barn med flytväst på en klippa
Visa fler (12)