Ett gemensamt ansvar för att sotningsverksamheten ska fungera
I syfte att förebygga och undvika bränder och olyckor i småhus orsakad av bristfällig sotning har Storstockholms brandförsvar tagit fram en vägledning som beskriver hur sotningsverksamheten inom våra medlemskommuner är organiserad och vilka parter som delar på ansvaret.
Eldstaden är en vanlig orsak till bränder och olyckor i småhus. Orsakerna kan vara flera men ibland kan det bero på bristfällig sotning eller att eldstaden inte har blivit kontrollerad så att den är säker att använda. Syftet med denna vägledning är att tydliggöra vilket ansvar sotaren respektive fastighetsägaren har för brandskyddet och samtidigt beskriva hur båda parternas samverkan är avgörande för att sotningsverksamheten ska fungera som det är tänkt. Vägledningen har därför särskilt fokus på de delar av sotningsverksamheten som rör sotarens och fastighetsägarens gemensamma ansvar, sotarens enskilda ansvar eller fastighetsägarens enskilda ansvar.
- I vägledningen förklarar vi sotningsverksamhetens delar och ansvarsfördelningen för att hela systemet med sotning ska fungera. Eldstaden är tyvärr en vanlig orsak till brand i småhus och för att det inte ska hända dig så behöver du känna till ditt eget ansvar, säger Karin Kebbe Helin, sotningssamordnare hos Storstockholms brandförsvar.
Den som äger eller nyttjar en byggnad ska i skälig omfattning vidta de åtgärder som krävs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. Det innebär att en fastighetsägare eller nyttjare har ett ansvar att använda, underhålla och kontrollera sin eldstad och rökkanal så att den inte orsakar oönskade bränder eller skador. Det är den enskilde som har det primära ansvaret för sitt eget brandskydd och kommunen har ett ansvar för att sotning och brandskyddskontroll utförs.
Vägledning för en fungerande sotningsverksamhet inom Storstockholms brandförsvars medlemskommuner.